project. verbouwing loft

locatie. mechelen

status. opgeleverd in 2020

uitvoering. i.s.m. ray/ray

Pascale en Roger vallen voor een gelijkvloerse loft van 160m2 in een rustig binnengebied op een steenworp van centrum Mechelen. Het traditioneel ingerichte appartement is echter kil en donker. Ze riepen onze hulp in om er de sfeervolle, ruime loft van te maken.

Alles wordt volledig gestript tot één open ruimte. Er worden 2 volumes in de ruimte geplaatst; rechts de berging en links de slaapkamer, dressing en badkamer met organische inloopdouche.

Roger is een gepassioneerde hobbykok, en heeft van in het begin duidelijk gemaakt dat de organisatie en afwerking van de keuken zijn hoogste prioriteit waren. Overvloedige kastenwanden staan opgesteld rond een uit de kluiten gewassen keukeneiland op pootjes.

Een aantal industriële elementen vonden we de moeite waard om te behouden; de betonplafonds, de stalen trap en liggers. Het enige minpunt is dat ze bepaald niet voor een gezellige, warme sfeer zorgen. Daarom wordt gekozen voor een lichte PU-gietvloer en wanden en vast meubilair in eikenhout.

< 1 GABARIT

schoendoos van 21 op 7,5m, de verdieping neemt een hap uit het volume in het midden.

Lichtinval voor- en achteraan en via het terras op +1

Klassieke opdeling: dag en nachtzone blokkeert het doorzicht.

2 STRIPTEASE >

De loft wordt volledig gestript tot één grote ruimte

< 3 CONCEPT

er worden 2 volumes geïntroduceerd. In de ene box komt de nachtzone, in de andere komt de berging. De dagzone meandert tussenbeide.

De volumes werden zo ingeplant dat de diagonaal vrij wordt gehouden. In het centrale deel duikt die onder de verlaagde zone. Dit creërt een zachte overgang tussen de leefruimtes.