project. verbouwing hoeve naar dokterspraktijk

locatie. wezemaal

status. opgeleverd 2020

uitvoering. i.s.m. cor-bo

Een hoeve in overstromingsgebied vraagt om een grondige renovatie. De bouwdame wenst er zowel haar huisartsenpraktijk in onder te brengen als een woning.

Bij de vergunningsaanvraag eist de gemeente terecht dat er van de gelegenheid gebruik gemaakt moet worden om de hoeve waterrobuust te maken.

De hoeve wordt volledig gestript maar met behoud van de originele dakspanten. Om overstromingen in het gebouw te vermijden wordt deze langs de binnenzijde voor zien van een volledige kuip met opgaande betonbalken. Het is alsof er een zwembad wordt gemaakt. Aan de lage ramen en deuren worden ingewerkte profielen voorzien om inschuifbare waterschotten te plaatsen.

Het dak behouden blijkt een huzarenstuk, de oude spanten zijn prachtig maar voldoen niet meer om een nieuw pannendak op te plaatsen. Er worden onzichtbare nieuwe eiken spantbenen in de dakstructuur geplaatst.

De hoeve wordt ingericht met ambachtelijk respect: Boomse pannen, fijne stalen ramen en leem en gepolierd beton zijn de basisingediënten.

Verschillende ruimtes hebben een heel ruimtelijk gevoel door ze door te trekken tot in de nok. Zo is inkomhall van de praktijk heel ruim, net zoals de leefruimte van de woning.

Door de doorgedreven isolatie en nieuwe technieken - systeem D, vloerverwarming wordt een uitzonderlijk laag E-peil van E50 gehaald voor deze verbouwing.

Waterrobuust bouwen: de hoeve bevindt zich in het overstromingsgebied van 2 waterwegen. Een vergunning kon enkel verkregen worden als de verbouwing waterrobuust zou gebeuren: De volledige omtrek werd voorzien van een opgaande betonbalk. Aan de deuren en lage ramen zijn profielen voorzien om waterschotten te plaatsen.